Nieuwsbrief XXVIIII

Zomer 2019

Het is vrij droog en mooi weer geweest en we hebben inmiddels de eerste snee gras geoogst. De koeien lopen lekker buiten en we hebben graskaas gemaakt. De meeste geiten hebben lammetjes en we hebben veel kuikentjes.

Pluimvee

Naast kippen kuikentjes hebben we ook kalkoen kuikens en krijgen we binnenkort eendenkuikens. De kalkoenen hebben we als kuikens gekocht. Naast dat kalkoenen er grappig uit zien en hilarische geluiden maken wil ik onderzoeken of kalkoenen echt dommer zijn dan eenden zoals ik wel eens gehoord heb. Eenden zelf zijn dommer dan kippen en kippen zijn ook al niet zo slim. Als de kalkoenen wat groter zijn komen ze waarschijnlijk te lopen in de boomgaard bij de stal voor de melkkoeien. Naast een gedragsexperiment, houden we de kalkoenen ook om te kijken of het past en of we ze goed kunnen afmesten. We hopen dan dat we tegen kerst wat kalkoenen kunnen eten en verkopen. Naast de kalkoenen krijgen we ook eenden. Eerder hadden we al  de witte pekingeenden, nu gaan we beginnen met Indische loopeenden. Dit zijn eenden die oorspronkelijk uit Indonesië komen en rond 1850 in Europa zijn beland, ze werden en worden voornamelijk als legeend gebruikt. Daarvoor komen ze ook op de boerderij. Naast eieren leggen gaan we ze ook in het voedselbos en de moestuin inzetten om jacht te maken op slakken en ander gespuis.

Meelwormen

Over insecten gesproken, een van onze stagiaires volgt een cursus insecten kweken. Hij is eerder thuis al begonnen met het kweken van meelwormen. Dit heeft hij nu ook kleinschalig op de boerderij opgepakt. Een gedeelte van de meelwormen gebruiken we als voer voor het pluimvee. Meelwormen worden hiervoor ook op grote schaal gekweekt. Kippen, kalkoenen en eenden zijn omnivoren, alleseters, dierlijke proteïne is een belangrijk deel van een gezond rantsoen voor hen. Onze kuikens krijgen nu beperkt onze zelfgekweekte meelwormen te eten. Als ze eenmaal buiten lopen zullen ze net als de kippen zelf hun portie dierlijke proteïne bij elkaar dienen te scharrelen. Meelwormen zijn overigens ook geschikt voor humane consumptie, de teelt van de wormen dient dan wel aan iets andere eisen te voldoen dan de teelt voor diervoeding.

Polderdag

Het genoemde pluimvee en de meelwormen zijn ook allemaal te bewonderen tijdens de polderdag, die op Hemelvaartsdag wordt georganiseerd. De polderdag is een jaarlijks georganiseerd fietsevenement, dat bestaat uit 4 fietsroutes. Verschillende soorten agrarische bedrijven zetten dan hun erf voor bezoekers open in het thema “met zorg bereid”. Van bedrijf naar bedrijf fietsend kun je genieten van bloeiende bermen, weidevogels en het cultureel erfgoed van het gebied. de Polderdag een dag vol ontmoeting tussen mens en dier, natuur en boerenambacht.Ook is er sfeervolle muziek op ons erf. Het is dé dag waarop stad en platteland elkaar kunnen ontmoeten.

Voedselbos

Op de Polderdag is ook ons voedselbos in ontwikkeling te bewonderen. Over het voedselbos schreef ik al iets in de voorgaande nieuwsbrief. Met de ontwikkeling van dit bos zijn we nog volop bezig. De ontwikkeling van een  aantal onderdelen is al in gang gezet, maar we dienen het geheel nog in een groter kader te plaatsen. Naast de ontwikkeling van ons eigen voedselbos en het kenniscentrum permacultuur, hebben we samen met anderen ook het initiatief genomen om een regionaal voedselbos netwerk op terichten. Dit is een netwerk waarin voedselboss initiatieven in ruime zin met elkaar samenwerken om van elkaar te leren en samen aan projecten deel te nemen..

Bier.

Een van de producten die we nog in het voedselbos willen gaan verbouwen is hop. Hop is een belangrijk ingrediënt voor bier. In vroeger tijden werd dit toegevoegd om het bier langer houdbaar te maken tegenwoordig wordt het vooral voor de smaakt gebruikt.  Ik zou graag mijn eigen hop telen om toe te voegen aan ons eigen bier. Na ons zelf gebrouwen farmhouse India Pale Ale, hebben we nu, naast diverse bieren van brouwerij Pronck, een gelimiteerde oplage van een echte koperkleurige farmhouse American Pale Ale. Het is op de boerderij gebrouwen en te koop voor 2 euro per flesje, de voorraad is beperkt.

Varkensvlees

Naast het bier dat nu al beschikbaar is, is er binnenkort ook weer varkensvlees. Helaas hebben we nog steeds geen zeug kunnen kopen, dus hebben we nog steeds geen eigen biggen, maar we hopen dat het in de loop van de zomer toch gaat lukken. Voorlopig hebben we nog een varken in de wei en binnen kort een in de vriezer.

.